Op zaterdag 17 september heeft de herdenking van de bevrijding van Mol 72 jaar geleden plaats. En de bijzondere hereniging van oorlogsveteraan en medebevrijder van Mol, de Canadees Colin Brown, met Magda Alen, een meisje uit zijn gastgezin waarmee hij in 1944 in Donk op de foto ging.

Programma

· 14 uur: Samenkomst Boulevardpark, Collegestraat: eerste herdenking met korte toelichting door VVG-jongere Dries Majewski (Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen)

· 14.30 uur: Samenkomst begraafplaats Achterbos, Achterbos: plechtigheid voor de gesneuvelden die daar begraven liggen

· 15 uur: bezoek monument Sas VII in Geel: VVG-jongere Gil Geerings vertelt over het ontstaan van dit monument waarvan hij de bezieler is.

· 15.30 uur: Samenkomst monument Sas VI in Mol: herdenking overleden militairen die er in 1944 slag leverden, met korte toelichting door VVG-secretaris Wim Govers

Op elk van deze locaties wordt telkens het Ten Velde en de Last Post uitgevoerd.

· 16.30 uur: Academische zitting, Sint-Jan Berchmanscollege, feestzaal, Jakob Smitslaan 36.

o Verwelkoming door VVG-woordvoerder Francois Van Baelen en voorstelling van het jubileumboek.

o Toespraak door Gil Geerings die Colin Brown van nabij kent en hem enkele maanden geleden nog een bezoek bracht in Canada.

Hulde aan Colin Brown en hereniging met Magda Alen uit zijn toenmalige gastgezin.

Colin Brown

Colin Brown, een Canadese oorlogsveteraan, gaat in 2015 op zoek naar een klein meisje waarmee hij in september 1944 op de foto ging in Donk. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog verblijft Colin met het tweede bataljon Argyll and Sutherland Highlanders enkele dagen in Donk, waarbij ze de opdracht krijgen om het kanaal te bewaken.

Gastgezin

Colin wil op gezegende leeftijd graag weten wie van het gezin nog in leven is. Misschien is een ontmoeting zelfs mogelijk. Hij herinnert zich verder geen details die tot snelle identificatie kunnen leiden. Gelukkig zijn er de foto's.

Zoektocht leidt tot resultaat

Het gemeentebestuur plaatst een oproep met daarbij de foto's op Facebook. Deze worden massaal gedeeld en bereiken al gauw enkele familieleden die de mensen op de foto's weten te identificeren. Het kleine meisje naar wie Colin op zoek is blijkt Magda Alen te zijn.

Ontmoeting

Magda Alen leeft nog en ziet een hereniging wel zitten. Ze wil de emoties in alle rust en sereniteit verwerken alvorens ze hier publiek over te praten. Op 17 september is het dan zover en zien Colin en Magda elkaar weer.

Meer info:

> Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG), Frans Vandenbergh, 014 31 15 51, fvandenbergh@telenet.be

> dienst erfgoed, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be